S-au făcut investiţii în fluxul tehnologic al silozului de cereale.
In anul 2007, printr-un proiect de fonduri europene, s-a modernizat complect intreaga linie de fabricatie, cu echipamente de ultima generatie provenite din Elvetia si Germania, fabrica ajungand la o capacitate de productie furaj granulat de 20 to / ora (480 to / 24 ore). Momentan se produc aprox 10.000 to furaj / luna.
Controlul Tehnic de Calitate este asigurat de laboratorul propriu de analize. Un laborator de autocontrol autorizat sanitar-veterinar, echipat ultramodern, aflat intr-o continua dezvoltare si dotare cu aparatura de inalta tehnologie si de personalul specializat, permanent instruit, care pe baza planului de autocontrol, verifica, analizeaza si certifica calitatea nutretului combinat livrat.
Activitatea desfasurata in cadrul departamentului de control porneste de la receptia materiei prime, pe tot fluxul tehnologic, depozitare si pana la livrarea produsului finit, utilizand 6 incaperi efective de lucru, o sala pentru contraprobe, magazii pentru reactivi si sticlaria de laborator, in care sunt asigurate conditii de mediu adecvate.
Personalul care deserveste laboratorul ( ingineri chimisti, chimisti, ingineri tehnologi, tehnicieni), au experienta in domeniu si au parcurs in timp diverse forme de specializare si perfectionare. Aprovizionarea cu reactivi si aparatura se efectueaza prin firme selectate, cu respectarea cerintelor SR EN ISO implementate in cadrul societatii. Dotarea laboratorului a fost posibila atat prin eforturi proprii a SC NUTRIENTUL SA, cat si in urma derularii unor proiecte, actiuni care au avut drept urmare o dotare corespunzatoare scopului propus. Echipamentele sunt verificate metrologic periodic si anual sunt supuse unor interventii specializate de mentenanta, calibrare si etalonare. Toate aceste aspecte precum si participarea la teste inter-laboratoare, sugereaza preocuparea noastra, conferind un inalt standard profesional al laboratorului.
Laborator chimic si micotoxicologic
Indicatorii determinati:
- umiditate, corp strain, greutate hectolitrica la receptia materiei prime cerealiere
- determinari chimice de proteina bruta printr-un system Kjeldhal Velp Scientifica, determinari de grasimi, celuloza, cenusa bruta, saruri si umiditati, indici de dispersibilitate ai proteinei sau de solubilitate ai azotului, examene micotoxicologice cantitative (ELISA) si semicantitative (rapide) pentru stabilirea nivelului de incarcare cu micotoxine ( aflatoxine, deoxinivalenol, zearalenona sau ochratoxina) aplicabile atat materiilor prime cerealiere si a subproduselor acestora cat si produselor finite.
Un plus de valoare in laborator, in special pentru frecventa ridicata de utilizare, rapiditatea efectuarii analizei si posibilitatea utilizarii de probe paralele, este analizorul prin infrarosu apropiat pentru materii prime cerealiere si furaje, “FOSS NIR” calibrat pentru 10 parametrii chimici si 9 determinari de aminoacizi
Aceasta tehnologie foarte avansata, bazata pe spectroscopie prin infrarosu apropiat, ne asigura un control la nivel inalt privind calitatea receptionata, obtinuta in urma fabricatiei si livrata clientilor. Rezultatele obtinute in timp real (aprox 1 min) pentru fiecare din cei 10 constiuenti chimici, calibrati printr-o procedura analitica, ne permit selectarea riguroasa a furnizorilor si mentinerea satisfactiei clientilor.
Spatiul destinat laboratorului este compartimentat astfel incat sa corespunda etapelor de analiza, incluzand si o camera de prelucrare a probelor, o camera de masurare.
S-au făcut investiţii în fluxul tehnologic al silozului de cereale.
Am construit de asemnea o instalaţie de extrudare a
Puncte de lucru răspândite pe teritoriul judeţului Bihor: